De Koning en de Wolf

Huttentocht Italië: rondom de Argentera: Entracque, Piemonte, Alpen van de Zee

Over de jachtpaden van een koning
Ontdek het verhaal van de wolf
Intens blauwe meertjes en ruige bergen
Ontmoet steenbokken


Data 2023 volgen najaar 2022
6 dagen

Entracque

€ 1065 p.p.

Type reis:
Huttentocht met Nederlandstalige gids
Bergwandelen met bepakking
Groepsreis
Voor wie:
Bergwandelen voor avonturiers
Enige ervaring (blokken en steilere sneeuw) is fijn
Inspanning:
Max 1000 Hm en 12 km per dag
Totaal: 40 km en 3015 Hm
Hoogste punt: 2892 m
Laagste punt: 1400 m
Rugzak ongeveer 10 kg

Avontuur ❶❷❸❹❺
Natuur      ❶❷❸❹❺
Comfort   ❶❷❸④⑤
Conditie  ❶❷❸④⑤
Ervaring   ❶❷❸④⑤       

Jouw gids op deze reis:

Bep Maltha | Met Bep

Bep Maltha:
International Mountain Leader
Bioloog

Inclusief:
6 Wandeldagen met gids
5x Halfpension op slaapzaal in berghutten
2x Entree (wolvencentrum, museum)
Garantieregeling
Exclusief:
Heen- en terugreis, vervoer ter plekke, lunches, drankjes, uitgaven van persoonlijke aard, materiaal/kleding conform paklijst (zie folder), verplichte reis- en bergsportverzekering, verblijf voorafgaand en na afloop van de huttentocht, annuleringsverzekering, parkeerkaart

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).


Zelf regelen
:
Je regelt zelf je verblijf voor de nacht voorafgaand en na afloop van de huttentocht
Besluit doorgang reis:
Uiterlijk 3 weken voor start reis
Min. deelnemers: 4
Max. deelnemers: 8

Boek deze reis

 Folder (2022)
Contact

De Alpi Marittime zijn minder bekend dan ze verdienen. Ze zijn op hun eigen, unieke, wijze klassiek, spectaculair en onherbergzaam. Als je eenmaal de lieflijke larixbossen uit bent, overheerst het beeld van grijze stenen, blauwe lucht en witte wolken en sneeuw. Het is er groots, steil en ruig, met maar liefst 80 intense blauwe meertjes en een grote biodiversiteit. Koning Vittorio Emanuele II, de Italiaanse koning die zo veel van jagen hield, kwam hier liever dan in de Gran Paradiso om op gemzen en steenbokken te jagen. In 1857 werd dit gebied officieel een koninklijk jachtreservaat voor hem alleen. Uit die tijd stamt ook een groot deel van het huidige padenstelsel, soms geplaveid en wel, aangelegd om het de koning en zijn gevolg met muilezels zo comfortabel mogelijk te maken. Het jachtreservaat werd een natuurpark met een inmiddels intact ecosysteem. Sinds ongeveer 30 jaar kennen we hier een nieuwe jager, de wolf. Na ongeveer 100 jaar lokaal uitgestorven te zijn geweest heeft hij zijn weg terug gevonden vanuit de Abruzzen zonder hulp van de mens. Er leven hier inmiddels enkele roedels. Ga mee en ontdek de wolf in jezelf!

COVID: De inreisregels en maatregelen op de reisbestemming kunnen ten tijde van de reis anders zijn dan ten tijde van het boeken van de reis; dit is jouw risico. Je loopt het minste risico als je volledig up to date blijft met vaccinatie en boosters. Hou ook rekening met het moeten doen van aanvullende PCR-testen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de regels. Zie de aanvullende voorwaarden Corona.

Terug naar het overzicht groepsreizen

themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-1
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-4
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-14
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-7
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-2
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-15
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-13
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-3
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-5
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-6
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-11
themareis-wolf-bergwandelen-huttentocht-zomer-marittime-cuneo-piemonte-italie-8


Programma

Dag 1 We ontmoeten elkaar om 9.00 uur voor het Centro Faunistico Uomini e Lupi. Parking Casermette, nabij Entracque, Italië. Hier maken we kennis met elkaar en doen een materiaalcheck. Om 10.00 uur geeft een parkranger ons een rondleiding en we leren over de karakteristieken van de wolf, sociaal gedrag, jachttechnieken en hoe mens en wolf kunnen samenleven. Wie weet zien we een roedel op het omheinde terrein en kunnen we hun gedrag observeren. Rond het middaguur rijden we naar Terme di Valdieri en is er gelegenheid tot lunchen. We lopen door een idyllisch larixbos omhoog naar Rifugio Valasco. We slapen vannacht in het voormalige jachtslot van Vittorio Emanuele II. We wanen ons heel even de koning zelf!

Dag 2 Zigzags leiden ons langzaam weg uit begroeid terrein naar de suggestieve wereld rondom het Lago inferiore di Valscura. Een eeuw geleden was hier een militaire kazerne en we vervolgen onze weg over een goed bewaard militair pad, netjes geplaveid door het blokkenterrein. Via een tweede parel, het Lago del Claus, bereiken we het Lago delle Portette. We slapen vannacht aan zijn oever in de Rifugio Questa. ’s Avonds lopen we nog even in alle stilte langs het meer, de wolven zijn nabij, horen we ze huilen?

Dag 3 We vertrekken vandaag vroeg, want de weg naar Rifugio Remondino is lang. Het prachtig geplaveide pad brengt ons naar de Colletto di Valasco waarna we het plateau van de meren van Fremamorta bereiken. Enerzijds genieten we van het adembenemende panorama op de hoofdketen van de Argentera, anderzijds speuren we op de grond naar uitwerpselen die van de wolf kunnen zijn. De mensschuwe nachtelijke jager zelf zien we niet maar we kunnen ons prima voorstellen hoe hij hier rondom deze meertjes op mouflons jaagt. We voelen zijn ogen in onze rug prikken. Een lange afdaling brengt ons via de Pian della Casa naar het pad dat naar de Rifugio Remondino leidt, een waar adelaarsnest aan de voet van de Cima Argentera.

Dag 4 De etappe van vandaag is technisch lastig en een groot contrast met de militaire plaveisels van de voorgaande dagen. Blokken en sneeuwvelden wachten op ons! Al snel na het vertrek uit Rifugio Remondino gaat het steil omhoog en hebben we af en toe een handje nodig. We lopen nu echt door de hoofdkam van de Argentera, onderlangs de indrukwekkende Cima Nasta en Il Bastione. Deze rotsen zijn het terrein van de steenbokken en ook speuren we naar sneeuwhoenders. Alsof we de koning zijn, op jacht. Rondom de Colle di Brocan, met 2892 m het hoogste punt van onze rondwandeling, verliest het pad zichzelf, we speuren naar likjes verf en steenmannetjes om de beste weg te vinden. Voelen we ons al een beetje als de wolf? Werken we samen? Wie gaat voorop? Grote kans dat de afdaling nog begint met een sneeuwveld. Zijn er pootafdrukken van een wolf te zien? Pas veel lager vinden we een beter pad dat ons snel naar Rifugio Genova leidt.

Dag 5 We hebben vandaag diverse mogelijkheden om naar de Rifugio Morelli, met zijn sympathieke huttenteam, over te steken. Hebben we genoeg van ruig terrein en willen we lopen met koninklijk comfort, of treden we in de voetsporen van de wolf en zoeken we onze weg langs een minder duidelijke trail? Vooral heeft ook het weer en onze vaardigheid een stem. Bij Rifugio Morelli verzamelt zich vaak een grote groep steenbokken voor de nacht. Als je je heel rustig beweegt, kun je plaatsnemen temidden van deze majestueuze dieren en hun onderlinge gedrag bestuderen. Dat voorrecht heeft de wolf niet!

Dag 6 Een laatste afdaling wacht ons, maar niet voordat we uitgebreid genoten hebben van een prachtige plek, genaamd Lagarot di Larousa. Aan de voet van de immense noordwand van de Cima Argentera, met daarin de beroemde Canalone di Larousa, liggen prachtige meertjes en beekjes tussen weides en verspreid staande larixen. Soms kleurt het water turqoois, soms is het melkachtig, soms perfect transparant. Met moeite wrikken we ons los uit deze mooie bergwereld en dalen door het larixbos af naar Terme di Valdieri. ’s Middags kunnen we in het centrum van Entracque het wolvenmuseum bezoeken, wat absoluut briljant is ingericht en vertelt over sprookjes, mythen en legenden van de wolf.