De Vergeten Paden van de Marguareis

Type reis:
Achtdaagse bergwandelreis
Groepsreis
Huttentocht met bepakking
Voor wie:
Sportief met bergwandelervaring ook buiten de paden
Locatie:
Montaldo di Mondovì, Mondovì, Cuneo, Piemonte, Italië
Gids:
Bep Maltha
Data:
30 juli t/m 6 augustus 2022
Inspanning:
max 1300 hoogtemeters en 13 km per dag
totaal: 65 km en 4600 Hm
hoogste punt: 2651 m
laagste punt: 1080 m
rugzak ongeveer 12 kg

Avontuur   ❶❷❸❹❺
Natuur        ❶❷❸❹❺
Comfort     ❶❷❸④⑤
Conditie     ❶❷❸❹
Ervaring      ❶❷❸❹

Wil je bergwandelen in een verlaten deel van de Alpen, waar de paden deels zo weinig begaan worden dat ze nauwelijks zichtbaar zijn? Wil je wijnen proeven van de druiven direct achter het landhuis waar je slaapt? Hou je van die typisch Italiaanse sfeer en eten? Wil je je pad bezaaid zien met bloemen, maar ook juist met blokken, puin, sneeuw of met een kabel er langs? Wil je ook aan cultuur en geschiedenis snuiven? Dan is deze bergwandelweek in de Ligurische Alpen iets voor jou. Je beschikt over een conditie van 7 loopuren met een middelzware rugzak en bent thuis in alle soorten terrein, ook buiten de paden. We verblijven 2 nachten in een sfeervol landhuis, 1 nacht in een onbemande bivakhut en 4 nachten in berghutten. Als de omstandigheden gunstig zijn beklimmen we één of meerdere toppen.

De Ligurische Alpen bevinden zich dicht bij zee en hebben een geheel eigen klimaat, en daardoor ook een uitzonderlijk uitbundige flora. In de bergen achter Cuneo en Mondovi ligt dan ook een prachtig natuurpark, het Parco del Marguareis. Het staat tevens bekend als één van de indrukwekkendste karstgebieden van de Alpen. De lagere bergen rondom het park zijn begroeid met bijzondere bossen met een geheel eigen sfeer, bezaaid met oude borgata’s (dorpjes) en gias (almhutten), en doorspekt met kleinschalige wijngaarden. Bergwaarts gaan we, eerst over een grindweg door bossen langs almhutten, later over karst en almweides vol bloemen, om door alpien terrein de Punta Marguareis te beklimmen, het hoogste punt van de Ligurische Alpen. De Middellandse Zee ligt onder handbereik en het uitzicht op de Povlakte en de Alpenboog zijn ongeëvenaard!

Prijs € 1095,- p.p.

Inclusief:

  • bergwandelgids
  • 8 reisdagen waarvan 6 wandeldagen
  • 5x slaapzaal met halfpension in berghutten (4x)/bivacco (1x)
  • 2x overnachting met halfpension in landhuis Villa Carlotta
  • garantieregeling

Exclusief:
Heen- en terugreis, vervoer ter plekke, lunches, drankjes, uitgaven van persoonlijke aard, materiaal/kleding conform paklijst (zie folder), verplichte reis- en bergsportverzekering, annuleringsverzekering, parkeerkaart

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Besluit doorgang reis:
Uiterlijk 9 juli of eerder bij bereiken minimum aantal deelnemers.

Min. deelnemers: 4
Max. deelnemers: 8

Boek deze reis

 


Meer informatie nodig?

Folder
Contact

Terug naar het overzicht groepsreizenProgramma

Dag 1 Reisdag en aankomst bij Villa Carlotta, een landhuis genaamd naar een eigenzinnige vrouw die met haar onwettige kind daar ooit een bestaan opbouwde. Momenteel wordt het landhuis hersteld door Nederlandse eigenaren die je graag onderdak bieden en over de omgeving en geschiedenis kunnen vertellen. Eenvoudig diner op locatie, materiaalcheck en voorbespreking van de tocht.

Dag 2 We rijden een klein stukje naar het einde van het Val Corsaglia, waar we de auto’s op de parking laten staan. Veel almhutten zijn ontsloten met een grindweg, zodat we de eerste hoogtemeters rustig stijgend kunnen afleggen. We lopen door een beukenbos, wat na ruim een uur plaats maakt voor meer open vegetatie op diverse rotsbarrières, afgewisseld met kleine vlaktes. Een mooie waterval vult het eenzame geheel aan. We passeren een hutje waar de lokale kaas, de Raschera, bewaard wordt om te rijpen. Daarna houdt de grindweg definitief op en moeten we op zoek naar het moeilijk vindbare paadje naar het onbemande Bivacco Cavarero. Het bivak ligt in een prachtige kom van alpenweides met roze bloeiende alpenroosjes en heeft zicht op de markante Piz Ormea. We maken ons meegebrachte eten klaar en genieten van het welverdiende uitzicht. Alsof we alleen op de wereld zijn!

Dag 3 Na een vroeg ontbijt zoeken we onze weg via begroeide hellingen naar de Colletto Revelli vlak boven de hut. We moeten een kort steil stukje afdalen, wie weet ligt hier nog sneeuw, om de berg links van ons te kunnen omronden naar de Bocchino del Aseo, waar het paadje naar de Monte Mongioie begint. Steil omhoog zigzagt het, ineens staan we oog in oog met een Madonna en hebben we een doorkijkje naar de Monte Viso. Vanaf hier moeten we even opletten, het paadje wordt wat rotsig, voordat we op de topgraat aankomen. Een vergezicht op zee en Alpen, dichterbij aan onze voeten het karstplateau waar we straks onze weg doorheen zoeken. We overschrijden de top en mogelijk staan we oog in oog met de grote kudde gemzen die op deze bergrug leeft. Het pad door de karst is lastig te vinden, enige looptechniek wordt hier ook zeker gevraagd. De diepe spleten en gaten zijn indrukwekkend en vragen onze oplettendheid. De gemzen springen er makkelijker tussendoor! Heel erg vinden we het niet dat we de laatste paar kilometer naar Rifugio Mondovi weer over een grindweg lopen. En wat ligt deze hut in een indrukwekkend amfitheater!

Dag 4 De Punta Marguareis is een relatief makkelijke wandelberg. Maar het hoogste punt van de Ligurische Alpen verdient meer eer en daarom nemen wij een alpiene aanlooproute vol afwisseling. Nadat we het ochtendgloeien van de rotswanden achter de hut hebben vastgelegd, zetten we een rustig maar gestaag tempo door alpenweides langs meertjes met wollegras en vee, langs dolines, steeds hoger naar de Colle del Pas. We dalen af richting een kom vol blokken. Om bij de Colle Palu te komen hebben we af en toe de handen een beetje nodig. Her en der ligt er een kabel als handleuning, maar echt nodig is dat niet. Een luchtig pasje na de Colle Palu en dan lopen we verder door alpiene graslanden langs Colle Savonesi en Colle dei Torinesi. Via het wandelpad klimmen we naar de top van de Marguareis. Zicht op zee! We dalen via een andere route af naar de Rifugio Don Barbera. Dit pad is bezaaid met bloemen en we hebben zicht op weer een enorme karstvlakte.

Dag 5 Vandaag is een relatief rustige dag over goede paden. We dalen af door een mooie vallei naar de schaduwrijke bossen bij de borgata’s van Carnino Superiore en Inferiore. De karakteristieke huisjes worden hier in ere hersteld. We strijken neer op het terras van de Foresteria voordat we aan het tweede deel beginnen, de stijging naar de Rifugio Mongioie via de Tibetaanse hangbrug.

Dag 6 Vandaag kruisen we op de Bocchino del Aseo ons eerdere pad. Dit keer volgen we één van de oude handelswegen tussen Ligurië en Mondovi. We passeren meerdere colletjes en meertjes: het Lago Raschera, waar de Monte Mongioie zich in spiegelt, en de Lago Brignola, omringd met de uitbundige bloemenpracht waar het park bekend om staat. Een grindweg leidt ons naar de Rifugio Balma, waar ze naar eigen zeggen de lekkerste polenta van de streek serveren.

Dag 7 Via een panoramische grindweg volgen we de kam naar het oosten. We genieten van het uitzicht op de beboste bergen rondom, voordat we er in afdalen. Een korte afsteker naar de Colle de Mora verschaft ons nog een laatste blik op de Monte Mongioie. In het kastanjebos komen we nog enkele vervallen huisjes tegen. Eenzaamheid alom. Een korte autorit brengt ons weer naar het heerlijke terras van Villa Carlotta!

Dag 8 Na het ontbijt ontkomen we toch echt niet van het afscheid nemen van elkaar en reizen we terug naar Nederland. Met een rugzak zwaar doordat hij vol zit met alle herinneringen die nog uitgepakt en herbeleefd moeten worden.