Italië: bergwandelen en versoepeling corona maatregelen

31 mei 2022: afschaffing coronabewijs om Italië binnen te komen

Per 1 juni is het niet langer nodig om een coronabewijs te hebben om Italië in te reizen. Waarschijnlijk blijft voorlopig nog wel een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer over lange afstanden.

3 mei 2022: verdere versoepelingen

In tegenstelling tot het bericht hieronder moet je per 1 mei 2022 nog wel in het openbaar vervoer  een mondkapje  dragen; in de horeca is het mondkapje inderdaad afgeschaft. En goed nieuws: de green pass hoef je binnen Italie niet meer te laten zien.
Om Italie in te mogen reizen moet je echter nog wel een coronabewijs bij je hebben, maar hoef je geen online formulieren meer in te vullen.
De volgende herziening van de maatregelen zal rond 31 mei plaatsvinden.

3 april 2022

Italië heeft per 1 april de noodtoestand voor corona opgeheven, en een stappenplan gepresenteerd om terug te keren naar een normaal leven, of in ieder geval een normaal leven waarin we met het coronavirus samenleven. En dat is goed nieuws, want het ziet er naar uit dat we deze zomer weer redelijk normaal op vakantie kunnen in de mooie bergen van Italië zonder al te veel gedoe bij elke hut of hotel.

Corona maatregelen in Italië

We hebben voor jullie uitgezocht wat de voor onze bergwandelreizen relevante veranderingen zijn en per wanneer. Bedenk dat dit de regels zijn in het land zelf. De inreisregels zijn niet hetzelfde!

1 april:
Lokaal OV: geen green pass meer nodig, wel FFP2 mondkapje
Overnachtingen, musea: geen green pass meer nodig, wel chirurgisch mondkapje
Binnen eten: basis green pass nodig (3-G)

1 mei:
Lokaal OV, overnachtingen, binnen eten, musea: geen green pass meer nodig, geen mondkapjes meer

Inreisregels Italië

De inreisregels voor Italië staan los van dit stappenplan. Eind maart is de verordening, waarin het inreizen geregeld is, verlengd tot 30 april. Tot die tijd moet je (nog steeds) het online passenger locator form invullen en in het bezit zijn van een covid-certificaat. Boosterprikken zijn op dit moment oneindig geldig, een primaire vaccinatie-cyclus 9 maanden. Ben je genezen zonder vaccinaties dan is dat 180 dagen geldig vanaf de positieve PCR-test. Ben je genezen ná vaccinatie dan is dat oneindig geldig. Of je hebt een negatieve antigeentest (max 48 uur oud) of een negatieve PCR-test (max 72 uur oud).
Wat er ná 30 april, en ook in de zomervakantie, voor inreisregels zullen gelden is dus op dit moment nog onduidelijk en zal ook afhangen van de ontwikkelingen, en hoe de andere Europese landen met reizen zullen omgaan. We hopen er natuurlijk op dat we weer fijn vrij door Europa kunnen reizen. Check onze bergwandelreizen in Italië!