Find Your Own Way Zomer 2022

Type reis:
Zesdaagse bergwandelcursus
Groepsreis
Lichte huttentocht met bepakking
Voor wie:
Je hoeft geen ervaring te hebben in bergwandelen, sportief ben je wel
Locatie:
Kals am Grossglockner, Oostenrijk
Gids:
Peter Verburgh
Data:
24 t/m 29 juli 2022
Inspanning:
max 850 Hm en 10 km per dag
totaal: 41 km en 3250 Hm
hoogste punt: 3050 m
laagste punt: 1940 m
rugzak ongeveer 10 kg

Avontuur           ❶❷❸❹❺
Natuur                ❶❷❸④⑤
Comfort             ❶❷❸④⑤
Conditie             ❶❷❸④⑤
Ervaring              ❶❷③④⑤

Efficiënte en veilige voortbeweging over alpien basisterrein (blokken, puin, beek, sneeuw, steil gras), tochtplanning, risicomanagement (3x3 zomer in de praktijk), oriëntatie, basis weerkunde, navigeren… deze zesdaagse basiscursus voor de bergsport is een must voor iedereen die zelfstandig meer uitdagende bergwandelingen wil gaan doen en/of zich wil voorbereiden op een C1 cursus van de NKBV.

Het Nationaal Park Hohe Tauern is een van de grootste natuurgebieden in de Alpen. Het gevarieerde berglandschap biedt ons volop mogelijkheden om zaken als tochtplanning, oriëntatie, basis weerkunde en risicomanagement in de praktijk te oefenen. Halverwege de week zoeken we het hogerop en krijg je les in het lopen op blokken, in puinvelden, op sneeuwvelden en steil gras. Je krijgt navigatieopdrachten, we doen een oefening in het oversteken van een beek. Allemaal zaken die je niet in een klaslokaal kunt leren. Met als hoogtepunten: beklimming van een wandeltop, zelf een dag-etappe invullen, het verkennen van het ruige terrein bij de gletsjer.

Prijs € 925,- p.p. 
Inclusief
:

  • Nederlands sprekende bergwandelgids
  • 6 Cursusdagen
  • 1x Slaapzaal met ontbijt in berghotel
  • 4x Slaapzaal met halfpension in berghutten
  • DAV planzeiger
  • Toeristenbelasting
  • Garantieregeling

Exclusief:
Heen- en terugreis, vervoer ter plekke, diner in berghotel; lunches, drankjes, uitgaven van persoonlijke aard,  materiaal/kleding conform paklijst (zie folder), verplichte reis- en bergsportverzekering, verblijf voorafgaand en na afloop van de cursus, annuleringsverzekering, parkeerkaart

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Zelf regelen:
Je regelt zelf je verblijf voor de nacht voorafgaand en na afloop van de cursus (de nacht van 23 op 24 juli, en 29 op 30 juli).  

Besluit doorgang reis:
Uiterlijk 3 juli of eerder bij bereiken minimum aantal deelnemers

Min. deelnemers: 4
Max. deelnemers: 6

Boek deze cursus
Meer informatie nodig?
Folder
Contact

Terug naar het overzicht cursussen

bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-1
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-4
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-5
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-6
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-11
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-8
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-10
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-2
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-9
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-3
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-7
bergwandelen-bergsport-cursus-oostenrijk-kals-tirol-12


Programma

Dag 1 We ontmoeten elkaar om 8.30 uur voor de deur van het Lucknerhaus boven Kals, en starten met een materiaalcheck. Na uitleg over de risicomanagement en tochtplanningstool 3x3 zomer krijg je de tijd om zelf de beklimming van de Figerhorn voor te bereiden, waarna je de beklimming direct ook gaat uitvoeren. Op de top met fantastisch uitzicht op de Grossglockner oefenen we met het lezen van de kaart. We besteden aandacht aan het ‘bergtempo’ , het lopen in steil gras. en aan het weer in de bergen. We overnachten in het Lucknerhaus.

Dag 2 We wandelen omhoog over het huttenpad richting de Glorerhutte. We maken een uitstapje richting de Medlspitze met zijn ‘onbetaalbare’ uitzicht voor een oefening met het kompas. Op de hut kun je tussen de middag een hapje eten, waarna we achter de hut de eerste oefeningen doen om te leren lopen op blokkenvelden. We overnachten in de Glorerhutte. Je bereidt de tocht voor morgen voor!

Dag 3 Het lopen op blokken kunnen we meteen in de praktijk toepassen en verder bijschaven als we het pad richting Kesselkeessee inslaan. Aan de voet van het Böses Weible oefenen we met het lopen en remmen op sneeuw of doen we een ehbo oefening. Daarnaast oefenen we met terreinvoorstelling vanaf de kaart en het navigeren door terrein zonder (duidelijke) paden. We overnachten weer in de Glorerhutte.

Dag 4 We klimmen vandaag naar een mooie uitzichtstop genaamd de Kasteneck. We doen een oefening met het kompas, schaven het lopen op blokken nog wat verder bij, je krijgt inzicht in de fascinerende geologie van het gebied. Wie weet zien we de lammergier overvliegen. We oefenen weer met terreinvoorstelling vanaf de kaart. Verder heb je zelf bedacht hoe we vanaf deze top naar de Salmhutte toe gaan lopen, waar we overnachten.

Dag 5 We steken over naar de Stüdlhutte over de hoge, steile Pfortscharte. Onderweg komen we diverse terreintypes tegen waarin we goed kunnen oefenen: puinhellingen, beekjes, sneeuwvelden. Ook treffen we een paar kabels langs het pad. Wat moeten we daarmee? We houden ons tochtplan, het weer en elkaar goed in de gaten. De gletsjer aan de voet van de GrossGlockner is sterk teruggetrokken. We gaan kijken of we een doorsteek kunnen maken door het terrein waar de gletsjer tot voor kort nog lag. Ruig terrein gegarandeerd. Navigatietrucjes passeren de revue. ’s Avonds genieten we uitgebreid van het buffet dat de hut ons voorschotelt.

Dag 6 De Stüdlhutte is een populair uitgangspunt voor de beklimming van de GrossGlockner. Vanaf de gletsjer boven de hut is hij op zijn mooist. Omdat die gletsjer erg ver is teruggetrokken kunnen wij als wandelaars ook in het bekken onderaan de GrossGlockner komen. Voor wat ruiger terrein draaien wij inmiddels onze handen niet meer om! Tegelijkertijd is het ook een leuke navigatieoefening. We raken de gletsjer aan en bewonderen die zwartgroene kolos vlak boven ons. Je krijgt daarbij informatie over de opbouw van een gletsjer, wat het gevaar is van het begaan van een gletsjer en wat het terugtrekken van de gletsjers voor jou als wandelaar betekent. We dalen af naar het Lucknerhaus en sluiten op het terras de week af.