Reizen en Corona  (laatste update: 3 augustus 2021)

Een reis gaat door t.a.v. corona als de bestemming een groen of geel reisadvies heeft. Zie onze aanvullende voorwaarden corona. Check hier het actuele reisadvies voor jouw bestemming. Op deze pagina gaan we verder in op onze reisbestemmingen Italië, Oostenrijk en Zwitserland.

Tip: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en stel jouw bestemmingsland in als favoriet. Dan krijg je direct een update als er iets verandert in het reisadvies.

De corona-maatregelen op de diverse bestemmingen veranderen nog steeds snel. Vanaf drie weken voor vertrek informeren wij je actief van de stand van zaken en daarna van relevante veranderingen.

Check in de tussentijd zelf de actuele maatregelen en inreis-voorwaarden op de officiële websites van jouw bestemming:
Oostenrijk, Tirol, Steiermark, Zwitserland, Italië
In het Nederlands: ANWB reiswijzer, Nederlandwereldwijd 

Wat kun je verwachten tijdens de reis

Je kunt met een geldige Europese QR-code in de CoronaCheck-app inreizen in de genoemde landen. Zorg ook dat je een pdf van deze code gedownload én uitgeprint hebt via de website coronacheck.nl. Het kan namelijk gebeuren dat je, ook als je al onderweg bent, nog een inreisformulier moet invullen en de pdf met QR code moet uploaden.

De definitie van ‘gevaccineerd’ verschilt per land. Zie onderaan deze pagina. Ben je dit niet, hou er dan rekening mee dat je voor vertrek in Nederland een PCR-test met reiscertificaat moet regelen en in Oostenrijk bij elke hut een nieuwe zelftest moet doen.  M.i.v. 6 augustus heb je in Italië alleen toegang tot hutten en indoor restaurants met een geldige QR-code. Omdat een PCR-test slechts 48 uur geldig is, betekent dit in de praktijk dat je alleen als je gevaccineerd bent in Italië een huttentocht kunt maken zonder om de dag te moeten afdalen naar het dal voor een nieuwe PCR-test...

Het kan zijn dat het land van bestemming jou vraagt een (digitale) inreisverklaring in te vullen voordat je aankomt in het land van bestemming. Daarover informeren wij jou vlak van te voren. Vlak voor vertrek vul je in ieder geval onze non-COVID-verklaring in.

Tijdens de huttentocht zijn we vooral buiten en kunnen we afstand houden. In de hut worden we gezien als ‘bubbel’ en zitten we bij elkaar aan tafel en delen waarschijnlijk hetzelfde lager, mogelijk met derden. Wellicht zijn anderen nog niet gevaccineerd. Het is dus belangrijk om het virus niet mee te nemen. Volg in de aanloop naar de reis de gedragsregels van de Nederlandse overheid strikt op om niet besmet te raken, ook als je al gevaccineerd bent of genezen van COVID-19.

Er zijn meestal geen dekens in de hutten en soms zijn er schotten geplaatst tussen de bedden in het lager. Waarschijnlijk mag je binnen de hut alleen rondlopen met een mondkapje op, en krijgen we vaste plekken aan een tafel toegewezen. De huttenwaard legt mogelijk je contactgegevens vast voor contactonderzoek.

COVID-paklijst (verplichte items):

Alle reizen:
Mondkapjes (waarvan 1 FFP2-mondkapje)
Desinfecterende handgel

Huttentochten:
Zomer-slaapzak (er zijn geen dekens)
Kussensloop
Voor elke hut een zelftest
Handdoek en zeep
Huttenslippers
Afvalzakje

Onze spelregels

Algemeen:

Meld het meteen als je tijdens de week symptomen zou krijgen.
Vanzelfsprekend: vaak handen wassen, hoesten/niezen in elleboog.
Zo min mogelijk prive-spullen in gemeenschappelijke ruimtes
Buiten houden we 1,5-2 m afstand, binnen wanneer mogelijk ook, zeker t.o.v. andere groepen.  

Bij de hut:

De groep wacht buiten terwijl de gids de groep aanmeldt. De gids en/of de huttenwaard geeft uitleg over de regels.
Indien verplicht volgt een zelftest onder toezicht.
Je houdt je aan de gestelde corona-regels én de Nederlandse regels.
Gebruikte mondkapjes stop je in een eigen afvalzakje, dit laten we niet achter in de hut.
Meng je niet in het gedrang bij een buffet, maar wacht even tot het rustiger is. 

Tijdens de wandelingen:

We houden 1,5-2 m afstand van elkaar en van anderen.
We doen geen high fives.
We delen geen drinkflessen, zonnebrand etc.
De kaart wordt niet doorgegeven.
Bij een horeca gelegenheid: wacht buiten totdat de gids binnen navraag heeft gedaan (zitplek, maatregelen).

Lees ook nog even dit

Ondanks dat we alleen bij code geel reizen is er in COVID-tijd altijd een kans dat grenzen sluiten en landen een nieuwe lockdown instellen, of dat Nederland het land plotseling code oranje geeft. Ook kan het, ondanks alle zorgvuldigheid, gebeuren dat je vanwege een positieve test van jou of iemand anders in de groep, ter plekke bv 14 dagen in quarantaine moet. Dit is jouw risico. Dat hoort bij het op reis gaan in COVID-tijd. Denk na over gevolgen en maatregelen die jij kunt treffen. Check je verzekeringsvoorwaarden.

Om deze kans laag te houden reizen wij o.a. niet bij code oranje of rood, vragen we vlak voor start van de reis een non-COVID verklaring, hanteren we COVID-spelregels en volgen we ook tijdens de reis de situatie op de voet om snel te kunnen reageren.

Let op naar welke landen je reist, voorafgaand aan de geboekte reis. Je riskeert een quarantaine in Nederland waardoor je niet met ons op reis kunt gaan mocht je in de 14 dagen voorafgaand aan de geboekte reis terugkeren uit oranje of rood gebied, of een quarantaine in het land van bestemming als je in de 14 dagen voorafgaand aan de geboekte reis in een risicoland conform de regels van het bestemmingsland bent geweest: Oostenrijk, Zwitserland, Italië.

Geldigheid vaccinatie in Oostenrijk:

Je vaccinatie is in Oostenrijk geldig vanaf dag 22 na je eerste prik voor maximaal 90 dagen na die eerste prik; na volledige vaccinatie is hij 270 dagen geldig na de datum van de tweede prik. Ben je gevaccineerd met Janssen dan is deze geldig vanaf dag 22 na de prik en voor maximaal 270 dagen na de datum van de prik. Ben je genezen én heb je een vaccinatieprik gehad dan geldt deze 270 dagen vanaf de datum van de prik.

Eisen aan vaccinatie Zwitserland:

Op dit moment mag elke Nederlander zonder verdere maatregelen Zwitserland in.

Eisen aan vaccinatie Italië:

Je vaccinatie is geldig als je minstens 14 dagen geleden je tweede, of je enige, prik hebt gehad.