Paklijst: wat neem je mee op huttentocht

Mijn paklijst voor een zomerse huttentocht bevat alle essentiële spullen die je vooral niet moet vergeten. Ik leg je uit waarom je die spullen écht nodig hebt. En ik geef je tips voor een lichtere rugzak. Want je vakantie in de bergen is echt veel fijner als je rugzak niet te zwaar weegt! Je hebt met een lichtere rugzak minder kans op blessures, dat is ook niet onbelangrijk. En, de grootste opbrengst voor jou: met minimale spullen een week in de natuur versnelt het onthaasten en het gevoel weg te zijn van je alledaagse leven. Back to basics geeft een gevoel van vrijheid. Vakantie!

Hardware

Rugzak, 40+ liter

Waarom: Met 40 liter hou wat ruimte over om wat van je tochtgenoot over te kunnen nemen als die het zwaar heeft. Of voor een slaapzak als de hutten in het gebied waar je wandelt dat vragen vanwege COVID. Misschien zit er een bivacco in je tocht waarvoor je een brander en eten mee moet nemen.
Gewichtsbesparing: Een iets grotere rugzak hoeft niet zwaarder te zijn. Je hebt al rugzakken die slechts één kilo wegen. Als je twee kilo kunt besparen op de rugzak zelf op een totaalgewicht van tien kilo, dan is dat best de moeite waard. Neem geen rugzak met ritsen: dit is vooral extra gewicht.
Tips: Kleine zakjes op je heupband voor een snelle snack, een vak voor een drinkzak, een ruim en van bovenaf goed toegankelijk hoofdvak. Laat de rugzak door een specialist aanmeten. De rugzak moet echt bij jouw ruglengte passen en comfortabel op je heupen rusten.

Regenhoes

Waarom: Het kan natuurlijk een keer regenen en dan wil je je spullen droog houden.
Tip: Veel rugzakken worden tegenwoordig  verkocht inclusief een regenhoes. Heb je die niet dan kun je je spullen in waterdichte zakken stoppen. De goedkope optie, plastic zakken, werkt ook prima.

Bergschoenen, minstens cat. B

Waarom: Bergschoenen van minimaal categorie B bieden bescherming en steun aan de enkels, en hebben een goede zool met voldoende grip op bergachtig terrein. Dat is belangrijk omdat je met een zwaardere rugzak loopt en op een onregelmatige ondergrond (blokken, puin, sneeuwvelden). Een lage wandelschoen (categorie A, A/B) biedt geen bescherming tegen stoten van je enkels tegen blokken (wonden), verzwikken van je enkels, geen grip op een steiler sneeuwveld of rotsplaten, en steentjes en sneeuw kunnen in je schoen terecht komen.
Tip: Zorg dat je bergschoenen waterdicht zijn. Natte schoenen drogen heel langzaam en leveren gegarandeerd blaren op. Je hebt de keuze tussen goretex, of schoenen volledig van leer wat je dan goed invet.

Wandelstokken met zomerteller

Waarom: Telescopische wandelstokken helpen jou je gewrichten te ontlasten als je met een rugzak loopt. Ook vinden wij ze noodzakelijk voor de stabiliteit op sneeuwvelden. Tellers (de ronde schoteltjes aan de onderkant) voorkomen dat je stokken tussen blokken schieten en breken, of dat jij dan valt. En ze zijn inzetbaar bij reddingsacties.

BESCHERMING TEGEN ZON

Bergsport zonnebril

Waarom: Een bergsport zonnebril moet minimaal 'categorie 3' zijn om je tegen de verhoogde zonnestraling in de bergen en op sneeuw voldoende te beschermen. Je voorkomt hiermee sneeuwblindheid maar vooral ook schade aan je netvlies op de langere termijn. Dit onderdeel van je uitrusting is dus niet geschikt om op te bezuinigen. Vraag je opticien om meer informatie of ga naar de betere buitensportzaak.

Zonnebrand en lippencreme

Waarom: Ook je huid heeft bescherming nodig. Huidkanker uit zich pas na jaren. Het advies is minimaal factor 30 zowel voor de zonnebrandcreme als de lippencreme, en enkele keren smeren per dag.

Petje

Waarom: Als de hele dag de hete zon op je hoofd staat te branden dan kun je last krijgen van een zonnesteek. Een simpel petje helpt dit voorkomen. Een zonnehoedje is ook goed, en beschermt ook de huid van je nek.

KLEDING

Regenjas, regenbroek

Waarom: Nat worden in de bergen is een serieus probleem, onderkoeling ligt op de loer. Een regenjas en regenbroek zijn dus verplicht. Een poncho is niet toegestaan, die zorgt ervoor dat je niet kunt zien waar je je voeten neerzet en dat kan in de bergen gevaarlijk zijn, zeker als het nat is. Ademende materialen zijn aan te bevelen, anders word je van binnenuit alsnog kletsnat. Ze zijn er in verschillende prijsklasses, laat je adviseren in de betere buitensportzaak. Ook het gewicht en het pakvolume lopen sterk uiteen.

Sneldrogende shirts

Met zowel korte als lange mouwen (voor een koudere dag, tegen intense zonnestraling, of op de hut).
Waarom: Sneldrogende materialen (ook wel thermoshirts genoemd) zorgen voor transport van zweet vanaf jouw lichaam naar buiten. Ze houden je dus droger en daarmee warmer. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Voor de zomer zijn de dunnere natuurlijk prima. Ook merinowol is prima. Neem vooral geen katoenen shirts mee op tocht! Eenmaal nat drogen ze slecht en zijn ze ijskoud.
Gewichtsbesparing: Neem niet voor elke dag een schoon shirt mee. Je kunt volstaan met 2 shirts met korte mouwen en één met lange mouwen. Die spoel je dan om en om uit.

Warme trui

Waarom: Ook in de zomer moet je in de bergen rekening houden met (plotselinge) kou. Ga nooit zonder warme laag op stap. Dit kan zijn een fleece trui of vest, of een dunner donsjack of isojasje van kunstvezel. Fleece is vaak wat zwaarder en vraagt meer ruimte in je rugzak. Nat geworden dons isoleert niet.

Lange wandelbroek

Waarom: We lopen regelmatig door terrein vol blokken. Als je een keertje uitglijdt, heb je meteen een grotere schaafwond of snijwonden te pakken. Een stevige, lange wandelbroek beschermt jou. Ga nooit alleen met een korte broek op stap.
Gewichtsbesparing: Je kunt eventueel voor een afritsmodel kiezen om toch een korte broek te hebben voor de makkelijke wandeldagen. Want een extra korte broek is natuurlijk wel een stukje gewicht in je rugzak. Ook kun je gewicht besparen door geen extra broek mee te nemen voor op de hut.  Dat is even wennen misschien maar eigenlijk prima te doen. Als je toch een extra broek wilt voor op de hut, denk dan aan een hardloopbroek, die is kleiner in pakvolume en lichter.

Wandelsokken

Waarom: Een echte wandelsok sluit goed aan om de voet, heeft geen dikke naden en is gemaakt van wol of kunstvezel. Ze kosten wel wat geld maar het bepaalt je wandelplezier en het voorkomt blaren. Neem iig geen katoenen sokken mee.
Gewichtsbesparing: één paar sokken aan je voeten en één paar in de rugzak (of drogend aan je rugzak). Bij aankomst op de hut droge sokken aan en het gedragen paar uitspoelen.

Muts, buff

Waarom: Ook in de zomer moet je in de bergen rekening houden met (plotselinge) kou. Ga nooit zonder muts en buff op stap. Een buff kun je ook nog gebruiken om bijvoorbeeld iemand een stukje te transporteren.

2 paar handschoenen


Waarom: Ook in de zomer moet je in de bergen rekening houden met (plotselinge) kou. Neem een dun paar handschoentjes mee en een wat dikker paar (bv met windstopper). Als een paar nat is geworden, of door de wind meegenomen, heb je zo altijd nog een paar extra.

ONDERWEG

Snacks

Waarom: Wij zijn doorgaans niet gewend om uren inspanning achter elkaar te leveren zonder iets te eten. De tijd tussen ontbijt en lunch(pakket) en diner kan te lang zijn en daarom neem je nog losse energierepen mee. Wij rekenen met vier repen per persoon per dag als we de hele dag onderweg zijn. Denk hier goed over na want veel snacks in je rugzak weegt zwaar! Denk aan snickers, studentenhaver, mueslirepen, stuk droge worst of kaas. Wat jij lekker vindt.  Hou er rekening mee dat op de berghutten niet veel verkrijgbaar is aan repen. En dat we in Nederland veel meer keuze hebben dan in het buitenland.

Waterfles of -zak

Waarom: Op grotere hoogte en met inspanning verlies je veel vocht. Dit moet je kunnen aanvullen. Neem daarom elke dag minimaal 1,5 liter water mee in je rugzak. Het voordeel van een waterzak met drinkslang is dat je vaker kleine beetjes kunt drinken zonder ervoor te hoeven stoppen. Nadeel is dat je niet kunt zien hoeveel water je nog over hebt. Dat is dan weer het voordeel van een waterfles. Maar daarvoor moet dan wel de rugzak af.

Zitmatje

Waarom: Lekker warm en droog kunnen zitten tijdens een pauze in de natuur. Ook fijn om isolatiemateriaal bij je te hebben als iemand iets mankeert en je wilt die persoon beschermen tegen de koude ondergrond.

Hoofdlampje met reservebatterijen

Waarom: Soms zit het tegen en is het eerder donker dan dat jij op de hut bent. Een hoofdlampje is essentieel om veilig je weg te kunnen vervolgen. Met reservebatterijen natuurlijk. Tegenwoordig zijn ze in alle prijsklasses verkrijgbaar en ook nog superlicht. Op de slaapzaal kun je ze ook gebruiken als je 's nachts naar de wc moet. Dan is het erg prettig als je ook een rood lampje op je hoofdlamp hebt. Dan zie jij waar je kunt lopen terwijl je niemand wakker maakt.

Persoonlijke ehbo, reddingsdekentje

Waarom: De gids heeft een ehbo kit mee voor zwaardere ongevallen. Jij neemt voor jezelf eenvoudige zaken mee als pleisters, blarenpleisters, sporttape, paracetamol. Verplicht heeft iedereen ook een reddingsdekentje in zijn rugzak. Dat een reddingsdekentje flappert als het waait, klopt. Echter dan gebruik je hem niet goed. Er zijn manieren waarop je een reddingsdekentje kunt gebruiken zonder dat het flappert, vraag je gids om uitleg! Het is een simpel, goedkoop en veelzijdig inzetbaar hulpmiddel dat levens kan redden.

WC papier

Waarom: Omdat je niet altijd in de buurt van een hut bent. Neem vooral ook een afvalzakje mee om iig de plaspapiertje mee te nemen uit de natuur en in de hut in de wc te gooien. Laat geen papieren zakdoekjes achter in de natuur, die breken slecht af.
Gewichtsbesparing: Neem elke dag vanuit de hut een afgepast beetje wc papier mee op tocht ipv een hele toiletrol vanaf de auto voor alle dagen.

Telefoon met oplader

Waarom: Om hulp in te kunnen roepen in noodgevallen. En om hele mooi foto's en filmpjes te posten. Neem altijd een opgeladen powerbank mee. En de oplader voor in de hut.

Paspoort, verzekeringsbewijzen

Waarom: In het buitenland draag je altijd je paspoort en je verzekeringskaart bij je. Ook op dagtochten. Als jou iets overkomt en je moet met de helicopter mee, dan moet je deze documenten ter plekke kunnen tonen.
Tip: Heb je je reisverzekering bij de NKBV zorg er dan voor dat je de NKBV app gedownload hebt op je telefoon en dat je bent aangemeld. Dan heb je je verzekeringsbewijs digitaal. Download vooral ook je verzekeringsbewijs en je lidmaatschapkaart naar je telefoon, want in de bergen heb je lang niet overal bereik.

OP DE HUT

Lakenzak

Waarom: Verplicht in de hutten vanwege hygiëne. In berghutten krijg je dekens of dekbedden die elke dag een andere gebruiker hebben zonder dat er gewassen kan worden.
Gewichtsbesparing: Verkrijgbaar in katoen, zwaarder en met een groter pakvolume. Zijde is licht en heeft een kleiner pakvolume, gaat wel sneller kapot. Neem geen kussensloop mee. Ipv een kussensloop kun je prima je trui of schone shirt om het kussen doen. Een lakenzak in mummy-uitvoering kun je ook om je hoofd doen zodat je het kussen enigszins beschermt.

Handdoek

Waarom: Handdoeken worden niet verstrekt in berghutten.
Gewichtsbesparing: Neem een klein lichtgewicht en sneldrogend handdoekje mee, verkrijgbaar in buitensportwinkels. Heb je een sneldrogend badlaken: knip hem doormidden.

Toiletspullen

Waarom: Toiletspullen worden niet verstrekt in de berghutten. Denk ook aan het meenemen van voldoende voorraad van eventuele persoonlijke medicatie.
Gewichtsbesparing: Neem alleen het hoogstnoodzakelijke mee. De drogist heeft een aparte afdeling met 'mini's'. Denk aan tandpasta, tandenborstel, klein stukje zeep, klein flesje shampoo, kammetje ipv borstel, simpel scheermes ipv electrisch scheerapparaat. Laat allerhande cremes en make up thuis.

NKBV lidkaart

Waarom: Als je lid bent van de NKBV willen de hutten dat graag weten. Met je lidmaatschapskaart kun je je lidmaatschap aantonen.

Contant geld

Waarom: Op de hut moet je zelf nog betalen voor je drankjes, extra maaltijden buiten het halfpension menu, voor een eventueel lunchpakket en soms ook voor de douche. In veel hutten kan dit alleen met contant geld omdat zij geen connectie hebben met het wereldwijde web. Hou hier rekening mee: reken op 5 euro per drankje, 7 euro voor een taartje, 10-15 euro voor een extra maaltijd, 3 euro voor de douche, 10 euro voor een lunchpakket (gemiddelde prijzen).



ONBEMAND BIVACCO

Mok, lepel, zakmes, aansteker

Waarom: Vaak zijn deze items in een bivacco aanwezig, maar we weten van te voren niet of ze schoon zijn. Het is beter om deze spullen zelf mee te nemen. Meer dan dit is niet nodig want we nemen gevriesdroogde maaltijden mee die we uit de zak kunnen eten met een lepel.

Rol WC-papier

Waarom: We weten van te voren niet of dit aanwezig is in het bivacco. Neem zoveel mee als dat je zelf denkt nodig te hebben voor de bivacco nacht en de dag daarna.

Afvalzak


Waarom: We moeten het bivacco netjes achterlaten en ons afval meenemen. We kunnen het ook niet achterlaten in één van de andere hutten. De verpakkingen van het eten dat jij omhoog gedragen hebt, draag je dus ook weer verder mee in je rugzak totdat je terug bent bij de auto. Dan is het fijn als het in een afvalzakje zit.