Steenbokken en klimaatverandering
Het is geen nieuws dat de opwarming van onze planeet grote gevolgen kan hebben. Een verhoging van de temperatuur met slechts één graad is voldoende om veel soorten en ecosystemen te verliezen. In de Alpen verplaatsen veel planten en dieren zich omhoog naar plekken waar het ietsje kouder is. Daar kunnen zij beter overleven. Maar op een bepaald moment kunnen sommige soorten niet verder omhoog. Dan staan ze op de top of onder een rotswand waar zij niet tegenop kunnen klimmen. Wil jij hier meer van weten?
Download gratis mijn werkstuk: In het nauw, effecten van global warming op alpiene flora en fauna.
Steenbokken
Steenbokken kunnen natuurlijk wel door rotswanden omhoog, het zijn letterlijk klimgeiten! Maar wist jij dat steenbokken helemaal niet goed tegen de warmte kunnen omdat ze geen zweetklieren hebben? Onderzoek heeft laten zien dat steenbokken de afgelopen jaren maar liefst 300 meter hoger zijn gaan wonen. Dat lijkt op zich niet zo erg, maar de voedingswaarde van de planten die zij eten is daardoor een stuk minder.
Ook groeien en bloeien de alpiene planten steeds eerder in het seizoen, terwijl de baby steenbokken niet eerder worden geboren. Het gevolg daarvan is dat jonge steenbokken, als ze eenmaal van melk overgaan op plantaardig voedsel, niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen en hun eerste winter vaker niet overleven.