Bergwandelcursus NL

Type reis:
Driedaagse bergwandelcursus
Groepsreis
Standplaats camping bij de boer
Locatie:
Spaarnwoude en Kennemerduinen
Gids:
Bep Maltha
Data:
25 t/m 27 juni 2021

Avontuur          ❶❷❸❹⑤
Natuur               ❶❷❸④⑤
Comfort            ❶❷❸④⑤
Conditie            ❶❷③④⑤
Techniek           ❶❷③④⑤

Leer de basic skills van het bergwandelen en vergroot je eigen mogelijkheden!
Oefenen met voortbeweging over alpien basisterrein (steile paden, blokken, ‘ sneeuw’, ‘puin’, steil gras), basis tochtenplanning en risicobewustzijn, basis kaart en kompas, een tochtplan goed uitvoeren, bergwandelmateriaal, je rugzak goed inpakken… deze 3-daagse basiscursus voor de bergsport is een must voor iedereen die zelfstandig eenvoudige bergwandelingen wil gaan doen, en een prima voorbereiding op de 6-daagse Find Your Own Way cursus in Kals.

We verblijven op boerderijcamping Blauhek te Spaarnwoude. De Kennemerduinen zijn een prachtig en groot duingebied met veel paadjes, hoogteverschillen en routemogelijkheden. Bossen, meren en zandduinen wisselen elkaar verrassend af. Je plant zelf je route dus jij bepaalt wat je ziet. Recreatiegebied Spaarnwoude heeft een open karakter en is prima geschikt voor oriëntatie- en loopoefeningen. Er zijn diverse heuvels met een goed uitzicht en een echt blokkenveld. Ga jij mee op avontuur?  

Prijs: € 315,-
Inclusief
:

 • Bergwandelgids
 • 3 Cursusdagen
 • 2 nachten kampeerplek op camping
 • Kaarthoekmeter
 • Gebruik leenkompas en kaart
 • Toeristenbelasting
 • Garantieregeling

Exclusief:
Heen- en terugreis, vervoer ter plekke, kampeer-/kookspullen, maaltijden en drankjes, materiaal/kleding conform paklijst, verplichte reisverzekering, annuleringsverzekering, parkeerkaart

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

 Zelf regelen:

Je gebruikt je eigen kampeerspullen zoals trekkerstentje, matje, slaapzak, brander, pannen, en je verzorgt je eigen maaltijden.

Besluit doorgang reis:
Uiterlijk 11 juni; corona-groepsgrootte moet minimaal 4 zijn.

Min. deelnemers: 3
Max. deelnemers: 5

Indien de corona-groepsgrootte maximaal 4 is, splitsen we de groep en zetten een tweede gids in.
Uitvoering conform inzichten/regels omtrent corona-preventie op dat moment.

Boek deze cursus Meer informatie nodig?
Folder
Contact

Terug naar het overzicht cursussen

 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 1
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 11
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 12
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 2
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 3
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 9
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 4
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 10
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 6
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 7
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 8
 • bergwandelen cursus nederland weekend kamperen 5


Programma

Dag 1 We ontmoeten elkaar om 9.15 op de parking van recreatiegebied Spaarnwoude en starten met tips voor het inpakken van de rugzak en materiaal wat je nodig hebt bij het wandelen in de bergen. We gaan oefenen met kaart en kompas: je leert hoe je de kaart moet lezen en je krijgt uitleg over de basisfuncties van het kompas. We oefenen een goede looptechniek en het stijgen en dalen op een steile (gras) helling, met en zonder stokken. We gaan in discussie met elkaar: ben jij in de bergen bewust bezig met risico’s? Hoeveel risico ben jij bereid te nemen? Je krijgt tips over hoe je de risico’s beter kunt managen. We sluiten af met een trainingsoefening: het in stevig tempo wandelen door heuvelachtig terrein met rugzak.

Dag 2 Terreinvaardigheid komt wederom aan bod: we oefenen het lopen op blokken. Ook doen we nog een trainingsoefening: gestructureerd hoogtemeters maken met rugzak. We besteden daarbij ook aandacht aan een fijn stijgtempo. Terwijl we bijkomen van de training krijg je uitleg over wat er allemaal komt kijken bij het plannen van een bergwandeling. We doen een ehbbo-oefening: op wat voor manieren kun je iemand met een kapotte enkel vervoeren? Aan het einde van de middag plan je op de camping met elkaar de tocht van morgen in de duinen.

Dag 3 Vandaag voer je zelf de gisteren geplande tocht in de Kennemerduinen uit. Je let daarbij om de beurt op de tijdsplanning, de route, het weer, en hoe het met iedereen gaat. De bergwandelgids geeft feedback. Als we langs een geschikte steile zandheuvel komen kunnen we het lopen en remmen in sneeuw simuleren. Af en toe krijg je een oriëntatie-oefening en de bergwandelgids kan je ook meer vertellen over de flora en fauna onderweg. Want die lijkt soms heel erg op die in de bergen! Op de parking sluiten we de cursus af.